"Airport versneld nodig voor opvang Schiphol"

Lelystad 4 juli 2016
"Lelystad Airport versneld nodig voor opvang Schiphol"
Lelystad Airport is sneller nodig voor de opvang van vluchten van Schiphol. Dat zegt topman Jos Nijhuis in de Telegraaf. Volgens hem stijgt het aantal vluchten op Schiphol snel. Het aantal starts en landingen van vliegtuigen neemt dit jaar naar verwachting met 6 procent toe. Daarmee komt de grens van 500.000 vluchten voor de landelijke luchthaven in zicht. 

Nijhuis zegt dat vakantievluchten van de verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf 2018 daarom sneller uitgevoerd moeten worden vanaf Lelystad Airport. Er is volgens hem geen uitstel meer mogelijk.

Snelheid van belang
Een woordvoerder van Schiphol laat aan Omroep Flevoland weten dat er op dit moment geen concrete plannen zijn om versneld vluchten te verplaatsen. Nijhuis baseert zich in het interview met De Telegraaf op groeicijfers van het eerste kwartaal van 2016. De vraag is of deze groei ook in de rest van het jaar door zal zetten. Versnelling wordt sowieso lastig bevestigt de woordvoerder, er lopen nog diverse procedures tegen de uitbreiding van luchthaven Lelystad. 

De gemeente Lelystad is niet verbaasd dat het aantal vluchten vanaf Schiphol zo fors toeneemt. Volgens wethouder Jop Fackeldey onderstreept dit het belang van de uitbreiding van Lelystad Airport. De doelstelling blijft om het vliegveld in 2018 open te stellen voor vakantievluchten. De provincie Flevoland is vooral tevreden dat de directeur van Schiphol de nut- en noodzaak van de uitbreiding nog eens onderstreept in zijn interview.  

Belangstelling voor Lelystad
Nijhuis denkt niet dat het lastig wordt om vluchten te verplaatsen. "Er is genoeg belangstelling van vliegmaatschappijen voor Lelystad. Ze kunnen er ook een deel van hun vluchten binnen Europa naartoe verplaatsen. Wij helpen hen met financiële voordelen. Tickets kunnen dan gemiddeld 30 euro goedkoper worden dan op Schiphol. Ook parkeren kost in Lelystad stukken minder", aldus Nijhuis.

In het uiterste geval kan Schiphol vakantievluchten dwingen naar Lelystad te vertrekken via een 'verdelingsregel' zegt Nijhuis. Als Lelystad onderdeel wordt van één luchthavensysteem rond Schiphol is dwang mogelijk, maar Nijhuis verwacht dat middel niet in te hoeven zetten. 


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer