Positie PVV-voorzitter Rekenkamer staat ter discussie

ALMERE • Wo 6 juli 2016 | 13:25 • Woensdag 6 juli 2016 | 13:25
Het voorstel om het voorzitterschap van de Almeerse Rekenkamer een paar maanden langer door PVV'er Chris Jansen te laten vervullen, valt niet in goede aarde bij de PvdA-fractie. De sociaal-democraten leveren zelf de vice-voorzitter, Jerzy Soetekouw.

De Almeerse Rekenkamer is een commissie waarvan de leden door de gemeenteraad worden benoemd. De raad kan de Rekenkamer inschakelen om onderzoek te doen naar het beleid van de gemeente. Zo loopt er op dit moment een onderzoek naar de grondexploitatie van de gemeente Almere. Het presidium, het dagelijks bestuur van de raad, stelt voor om pas een nieuwe voorzitter te kiezen als dit onderzoek klaar is.

"Afspraak is afspraak"
Deze donderdagavond zou de raad een besluit moeten nemen over dit voorstel. De PvdA heeft coalitiegenoten VVD en D66 benaderd het besluit uit te stellen, om er volgende week over te kunnen discussiëren. Volgens de partij is afgesproken dat de voorzitter en de vice-voorzitter halverwege de rit hun taken zouden neerleggen. Dat moment is nu. "Afspraak is afspraak," zegt fractievoorzitter John van der Pauw.

Oppositie vindt het logisch
Oppositiepartijen zien geen problemen met de verlenging van de voorzitterstermijn van Jansen. GroenLinks noemt het logisch dat het rapport over de grondexploitatie eerst wordt afgerond. De SP vindt het zelfs verstandig. Bovendien vindt de SP dat iedere partij in aanmerking moet kunnen komen voor het voorzitterschap. 

Zagen aan stoelpoten
Het is niet voor het eerst dat coalitiepartijen proberen te zagen aan de stoelpoten van Chris Jansen. In februari van dit jaar wilde Leefbaar Almere dat hij opstapte omdat hij burgemeester Weerwind een flapdrol had genoemd. In december lag de voorzitter onder vuur omdat hij onterecht suggereerde dat hoge ambtenaren oud-wethouder Arno Visser onder druk hadden gezet een onderzoek van de Rekenkamer te dwarsbomen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel