PVV: "Raadsleden Leefbaar Almere zijn malloten"

Almere 13 juli 2016
Pure kinderachtige bühnepolitiek. Dat vindt PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk van het voorstel van Leefbaar Almere om de voorzitter en vice-voorzitter van de Almeerse Rekenkamer van functie te laten wisselen.

PVV'er Chris Jansen is nu voorzitter, Jerzy Soetekouw van de PvdA is vice-voorzitter van de Rekenkamer. Beiden vervullen hun functie twee jaar. De gemeenteraad heeft bepaald dat halverwege de periode nieuwe gemeenteraadsleden voor deze posities worden gekozen. Leefbaar Almere stelt voor dat de twee niet stoppen, maar van functie ruilen tot het einde van de raadsperiode.

Ongeschikt
In de ogen van de leefbaren is Chris Jansen ongeschikt als voorzitter. Zijn imago is beschadigd geraakt, meent de partij. In februari van dit jaar wilde Leefbaar Almere dat hij opstapte omdat hij burgemeester Weerwind een flapdrol had genoemd. In december lag de voorzitter onder vuur omdat hij onterecht suggereerde dat hoge ambtenaren oud-wethouder Arno Visser onder druk hadden gezet een onderzoek van de Rekenkamer naar ict-problemen te dwarsbomen. 

'Malloten'
Van Dijk noemt de fractieleden van Leefbaar Almere 'malloten'. Volgens hem is de zaak rond het rapport over de ICT afgedaan. "Dit is destijds uitgesproken. Alle partijen gingen hiermee akkoord. Ook Leefbaar Almere." Dat de leefbaren met hun voorstel in gaan tegen de regels van de gemeenteraad door niet te kiezen voor nieuwe kandidaten, maakt het voorstel helemaal 'onzinnig', aldus Van Dijk. 

Discussie
Het dagelijks bestuur van de gemeenteraad, het presidium, stelde vorige week voor dat Jansen en Soetekouw tot het najaar aanblijven tot een nieuw rekenkamerrapport over grondexploitaties is afgerond. Dat is in het najaar klaar. Dit voorstel stuitte op weerstand bij de PvdA. Fractievoorzitter John van der Pauw vindt 'afspraak is afspraak'. Daarom discussieert de gemeenteraad donderdagavond over de aanvoering van de Almeerse Rekenkamer.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer