Survival op onbewoond eiland voor het goede doel

Flevoland 3 augustus 2016
Bart en Han trainen voor survival
Het doel van de reis
Bart en Han trainen voor survival
Bart van Borselen uit Zeewolde en Han Balink uit Heerenveen kunnen bijna niet wachten. De twee vrienden laten zich begin september droppen op een onbewoond eiland in Indonesië. Daar moeten ze tien dagen zien te overleven.

Zo Spartaans mogelijk
Het is al jaren een droom van de twee; een zo Spartaans mogelijke survivaltocht. Ze worden door een lokale gids afgezet op een eiland ergens voor kust van Gorantolo in Celebes. Daar moeten ze alles zelf voor elkaar zien te krijgen. De twee willen geen hulpmiddelen meenemen, zelfs geen kleding.

Zware voorbereiding
De survival is fysiek zeer zwaar. Bart en Han moeten daarom in topconditie zijn. Ze trainen zo veel als ze kunnen bij een outdoorpark in Almere. Hier trainen ze op verschillende hindernisbanen, maar lichamelijk trainen is niet voldoende. Ze oefenen er ook in het maken van vuur zonder aansteker of lucifers. "We hopen dat we een plastic fles op het strand vinden", zegt Bart. "Als je daar een beetje water in doet, kun je hem gebruiken als vergrootglas. Dat werkt beter dan dat je stukjes bamboe langs elkaar wrijft om hitte te krijgen. Daar word je echt doodmoe van".

Wat doen bij noodgevallen?
Han en Bart laten alle gemakken van thuis achter zich, maar het moet wel veilig zijn en blijven. Ze nemen daarom wel een telefoon mee naar het eiland. Het thuisfront stond daar op. "We gaan echt niet bellen voor een pleister, maar als één van ons een ongeluk krijgt, is het wel belangrijk dat we hulp kunnen krijgen. Het is niet de bedoeling dat onze eerste trip ook meteen onze laatste wordt".

The Hunger Project
Ze hebben hun survivaltocht gekoppeld aan een goed doel: The Hunger Project. Dat is een organisatie die projecten opzet om honger de wereld uit helpen. Bart en Han hopen via sponsoring 10.000 euro te kunnen doneren. Ze zijn te volgen via de website agroundandabandon.nl.

Wat wordt de eerste taak?
De allereerste opdracht op het eiland is het bouwen van een slaapplek. "Er zal van alles rondkruipen dus het is belangrijk dat we een eindje boven de grond slapen", zegt Han. Hij weet alleen nog niet hoe hij een bed zal bouwen. "We zijn volledig afhankelijk van wat we vinden. Misschien kunnen we met losliggende takken en bananenbladeren iets maken. We zullen in ieder geval inventief moeten zijn".

Honger is vervelend, dorst is erger
De belangrijkste levensbehoefte is water. Bart hoopt dat het voldoende zal regenen maar anders zullen ze op een andere manier aan zoet water moeten komen. "We kunnen zeewater laten condenseren, en anders kunnen we de ochtenddauw opvangen. Honger is vervelend maar een mens kan in de tropen echt niet langer dan drie dagen zonder vocht".
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer