Vragen over vertrek asielzoekers

Lelystad 9 augustus 2016
GroenLinks in Lelystad wil weten wat er klopt van berichten dat asielzoekers uit Lelystad maandag zijn overgeplaatst naar asielcentra elders in het land. De partij heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Fractievoorzitter Sjaak Kruis heeft begrepen dat een onbekend aantal asielzoekers maandag vanuit de noodopvang in Lelystad is overgeplaatst naar onder meer het AZC in Dronten. Vrijdag al was een uitstapje voor zo'n veertig Lelystadse vluchtelingen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afgezegd. Volgens Kruis was de reden dat de vluchtelingen zouden gaan verhuizen.

GroenLinks is verbaasd over de berichten. De gemeenteraad heeft vlak voor het zomerreces besloten de twee locaties voor noodopvang een jaar langer open te houden. Ook riep de raad het COA op om asielzoekers, die in Lelystad in de noodopvang zitten, tijdens hun asielprocedure in Lelystad te laten verblijven. Dat zou moeten voorkomen dat zij van de ene naar de andere opvang trekken.

Een woordvoerder van het COA kan niet bevestigen dat er maandag asielzoekers vanuit Lelystad zijn verhuisd. Maar het is gebruikelijk dat vluchtelingen vanuit een noodopvang naar een AZC verhuizen, zodra de procedure voor hun verblijfsvergunning begint. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer