Kogels, aardewerk en amandel in scheepswrak

Dronten 18 augustus 2016
In het scheepswrak bij Dronten dat begin juli is blootgelegd, zijn vier gietijzeren kogels, stukken aardewerk en stukjes amandel gevonden. 

Vondst amandel erg bijzonder
De vondst van de stukjes noot is bijzonder omdat amandel in de 18de eeuw niet in Nederland groeide en werd verhandeld. Projectleider André van Holk: "Waarschijnlijk komen ze uit het Midden-Oosten, maar dat weten we niet. Grote vraag is nu: zijn de amandelen verhandeld via het schip of zijn ze op een andere manier in Nederland gekomen."   

Archiefonderzoek
Het archeologisch onderzoek bij het scheepswrak is al tien jaar bezig. Als dat project klaar is wil Van Holk graag archiefonderzoek naar dit scheepswrak doen. "Hiermee kunnen we meer feiten achterhalen. Zo lag dit schip op heel laag water. Waarschijnlijk konden mensen via het water hier naartoe lopen en zo spullen plunderen. En misschien is er zelfs hout verwijderd, om te gebruiken als brandhout."  

Zaterdag Open Dag
Zaterdag is het publiek welkom om te komen kijken bij de archeologische verkenning van de oceaanvaarder bij het Revebos in Dronten. Het doel van het onderzoek is om te kijken wat er gebeurt met een houten schip als het in de bodem blijft liggen. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer