Bewoners wijk Haf vervangen asbestdaken

Lelystad 23 augustus 2016
Als eerste wijk in Lelystad gaat de Haf aan de slag met de vervanging van asbestdaken. Vanaf oktober worden op zeven huizen de asbest golfplaten vervangen.

Het bewonerscollectief Dakrenovatie Haf heeft hiervoor een contract getekend met een aannemer. De wijk telt totaal 84 huizen met asbestdaken. De eigenaren van de eerste zeven huizen laten hun dak bij wijze van proef saneren. De kosten van ruim 5.000 euro per huis zijn voor de zeven eigenaren geen probleem.

Het Rijk heeft huiseigenaren verplicht om voor 2024 hun asbestdak te vervangen. Het collectief Haf wacht nog op een gemeentelijke financiële regeling, waarvan andere bewoners kunnen profiteren. De gemeente heeft toegezegd dit najaar met plannen te komen hoe ze inwoners met asbestdaken kan ondersteunen. 

Lelystad telt totaal 1.280 huizen met asbestdaken. Bijna de helft hiervan staat in de Tjalk. Enkele bewoners hebben daar op eigen initiatief al hun dak vervangen of laten dat binnenkort als proef doen. Een bewonerscollectief wil de vervanging zoveel mogelijk gezamenlijk aanpakken.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer