Surfschool wil oplossing voor blauwalg in Bovenwater

LELYSTAD • Wo 24 augustus 2016 | 10:40 • Woensdag 24 augustus 2016 | 10:40
De eigenaar van Surfschool Paradiso aan het Bovenwater in Lelystad Haven wil een definitieve oplossing voor de bestrijding van blauwalg. In de plas is vorige week de bacterie aangetroffen waardoor zwemmen wordt afgeraden. 

Blauwalg
Het is niet voor het eerst dat grote borden bij het Bovenwater zwemmers waarschuwen. De plas staat bekend om de aanwezigheid van blauwalg; een bacterie die de ogen en huid kan irriteren. Ook kunnen zwemmers last krijgen van hoofdpijn en maag- en darmklachten. Bij warm weer groeit de alg sneller en komen giftige stoffen vrij in het water. 

Waarschuwingsborden 
"De borden op het strand jagen de mensen de stuipen op het lijf", zegt Olof Pauw, eigenaar van Surfschool Paradiso. "Gelukkig is er een grote groep die bekend is met de blauwalg, want twintig jaar geleden had je dat ook al. Zij laten zich niet tegenhouden door de borden." Pauw begrijpt dat de waarschuwingen geplaatst worden maar baalt er wel van. "Mensen denken dat ze ziek kunnen worden als ze op een waterfiets het water op gaan, of zelfs dat het in de lucht hangt."

Natuurzwembad
De ondernemer wil dat de gemeente Lelystad meer gaat doen om de blauwalg te bestrijden. Volgens Pauw is het Bovenwater een 'moeilijke plas' waar altijd blauwalg zal groeien. Een natuurzwembad kan uitkomst bieden, stelt de ondernemer. Dat bad zou op de plek van het zwemstrandje moeten komen.

Zwemwaterkwaliteit 
De kwaliteit van het zwemwater wordt elke twee weken gecontroleerd. Het waterschap neemt monsters van zwemwater binnen de dijken, Rijkswaterstaat onderzoekt de strandjes langs de meren. Plekken waar blauwalg is aangetroffen, worden elke week opnieuw gecontroleerd. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel