Weerwind: 'Inderdaad aanrandingen in Parkwijk'

Almere 14 september 2016
PVV en VVD wilden openheid van zaken
Politie was aanwezig bij de extra raadsvergadering
De extra raadsvergadering was aangevraagd door de PVV
Het afgelopen jaar hebben er inderdaad aanrandingen plaatsgevonden in de Almeerse Parkwijk. Eén keer was in september 2015 in de Reine Claudestraat en één keer in september van dit jaar in de Frambozenstraat. Een derde incident in de Vlierbessenstraat uit mei 2016 wordt nog onderzocht. Dat maakte burgemeester Franc Weerwind woensdagavond bekend tijdens een extra gemeenteraadsvergadering. 

Die vergadering was aangevraagd door de PVV, nadat de lokale nieuwssite Almere-Nieuws zaterdag over de aanrandingen had bericht. De politie en de gemeente wilden in de dagen daarna niets over de zaak kwijt.

Radiostilte
Weerwind gaf aan dat ervoor gekozen is om niet naar buiten te treden omdat dit niet in het belang van het onderzoek zou zijn. Ook zouden de slachtoffers hebben aangegeven dat ze geen behoefte hebben aan media-aandacht voor de aanrandingen. 

De onrust die deze week ontstond nadat het artikel werd gepubliceerd, was geen reden voor politie en gemeente om van dat beleid af te wijken.

Rustig debat
Tot een politiek spektakel leidde het debat niet. De uitleg van de burgemeester stemde veel partijen tevreden. De PVV gaf aan blij te zijn dat er nu openheid is, al had dat volgens de fractievoorzitter Toon van Dijk veel eerder gekund. 

Politie op de tribune
Een delegatie van de politie zat bij de raadsvergadering op de publieke tribune. Na afloop werd wel ingegaan op vragen van de pers. Dat was niet, zoals gebruikelijk, door een voorlichter, maar door districtschef Famke van Spaendonk. 

"Wij hebben gemerkt dat de berichtgeving inderdaad wat reuring heeft gegeven, maar ook veel in herhaling viel. En uit onze bronnen is niet gekomen dat er onnodig veel onrust is. Wij stellen continu het slachtoffer voorop. Dat is het uitgangspunt", zo gaf Van Spaendonk aan.

"We willen juist voorkomen dat het slachtoffer hier jarenlang nog door achtervolgd wordt, omdat allerlei media er over berichten. Terwijl wij nog niks hebben onderzocht."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer