RvS: Dwangsom na permanente bewoning terecht

Zeewolde 22 september 2016
De gemeente Zeewolde heeft terecht een dwangsom opgelegd aan een bewoner van bungalowpark Flevo-Natuur. Dat heeft de Raad van State bepaald. De gemeente Zeewolde legde een dwangsom op van 25.000 euro omdat de bewoner permanent verbleef op het bungalowpark. 

De zaak speelt al jaren. De Zeewoldenaar gaf aan dat hij in 2001 dakloos was geworden nadat de gemeente zijn bijstandsuitkering had geweigerd. Hij liep een huurachterstand op en moest zijn huis uit. Zo kwam hij op een camping terecht en daarna op het bungalowpark.

Permanent wonen soms gedoogd
De man dacht dat zijn situatie gedoogd zou worden. De gemeente gedoogt namelijk permanent wonen op het bungalowpark voor wie er tussen 1988 en 2003 is gaan wonen.
Maar daarvan is in dit geval geen sprake, stelt de gemeente. De Raad van State gaat in die afweging mee.

Aanpak illegaal gebruik
Zeewolde probeert illegale bewoning op de bungalowparken aan te pakken. Uit onderzoek bleek eerder dat veel vakantiehuizen in de gemeente illegaal worden gebruikt. Omdat je er niet permanent mag wonen, zijn de huisjes goedkoper. Verder zouden er problemen kunnen ontstaan omdat de leefpatronen van vakantiegangers en 'bewoners' verschillen. 

Controle kost veel geld
Binnenkort bespreekt de gemeenteraad van Zeewolde de controle op de bungalowparken. Die kost jaarlijks bijna 200.000 euro. De vraag is of Zeewolde zo streng moet blijven, nu in Dronten en op de Veluwe stemmen opgaan om permanente bewoning toe te staan, om zo verloedering van de parken te voorkomen.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer