Flinke kritiek op miljoen voor Windesheim

Lelystad 23 september 2016
Windesheim zou ook naar Lelystad komen. Dat ging niet door.
Een groot deel van de Lelystadse gemeenteraad heeft kritiek op onderwijswethouder Elly van Wageningen. Ze is namelijk niet van plan één miljoen euro terug te vragen van Hogeschool Windesheim. De school beloofde ooit ook een HBO-locatie te openen in Lelystad. Dat ging niet door, terwijl de gemeente er wel voor heeft betaald. 

Belofte
“Er is een belofte gedaan: Lelystad wordt lesplaats. Er is drie miljoen euro ingestoken. Dat is een hoop geld, waar we veel mee kunnen. Maar er is geen lesplaats. Mooi dat leerlingen naar Almere of Zwolle kunnen, maar daar hoeven wij geen drie miljoen in te steken”, zegt fractievoorzitter Caro Buitink van de SP.

Onder andere de PvdA, GroenLinks en de Inwonerspartij laten vergelijkbare geluiden horen.

Hoewel Lelystad in totaal drie miljoen heeft geïnvesteerd in Windesheim wordt slechts over het terugvragen van één miljoen gesproken.

Profiteren van Almere
Volgens wethouder Van Wageningen heeft Lelystad wel degelijk veel gehad aan de investering. Een goed lopende hogeschool in een buurgemeente is ook wat waard, zo is de gedachte.

Dat noemt de VVD-raadslid Evert Marseille een ‘wel erg makkelijke redenering’. “Als in 2010 was gevraagd aan de raad: willen jullie drie miljoen betalen om een goede relatie met Windesheim te krijgen? Dat voorstel zou dan niet eens ingediend zijn.”

Onzekerheid
Een andere reden die meespeelt om het geld niet terug te vragen, is het feit dat niet helemaal zeker is of dit ook zomaar kan. Er zou wel eens een lange juridische strijd uit kunnen komen, waarschuwt de wethouder. 

De gemeenteraad spreekt dinsdagavond over de kwestie.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer