Syntus nieuwe busvervoerder in de stad

Almere 27 september 2016
Dit logo is vanaf 2018 veelvuldig te zien in het straatbeeld van de stad
Syntus gaat vanaf 2018 het busvervoer in Almere verzorgen. Dat bevestigt de gemeente. Connexxion is nu nog de vervoerder, maar dit bedrijf verliest het stadsvervoer dus aan Syntus. Volgens de gemeente heeft Syntus een bod gedaan dat boven verwachting is. Het contract loopt van 10 december 2017 tot 31 december 2027. Andere kandidaten waren Connexxion, EBS en Arriva.

Veiligheid
Volgens de gemeente scoort Syntus onder meer sterk op haar aanpak van sociale veiligheid. Het bedrijf heeft sinds 1 september een reisverbod ingevoerd voor reizigers die zich ernstig misdragen of notoir zwartrijden. Dit verbod geldt voor een bepaald traject en een periode van vier tot acht weken. Bij de aanbesteding voor het nieuwe buscontract was veiligheid voor de Almeerse gemeenteraad een zeer belangrijk punt.

Milieuvriendelijk
Verder zet Syntus milieuvriendelijke bussen in, een deel daarvan is elektrisch. Behalve schoon zijn de bussen volgens de gemeente ook comfortabel en veilig. De dienstregeling gaat op de schop. Stadsbussen gaan straks vaker rijden, maar in het streekvervoer zullen mensen vaker moeten overstappen op een andere bus, of op de metro of trein.

Keolis
Syntus is in 1999 opgericht door de Nederlandse Spoorwegen, Connexxion en Keolis. Sinds 2012 is het Franse bedrijf Keolis de enige aandeelhouder. Almere is de eerste Flevolandse gemeente waarin Syntus actief wordt. Het bedrijf is werkzaam in Overijssel en Gelderland en rijdt in onder meer Zwolle, Apeldoorn en Enschede. Ook exploiteert Syntus negen spoorverbindingen.

Connexxion 'enorm teleurgesteld'
Een woordvoerder van Connexxion zegt dat er verslagenheid heerst bij het personeel. "Dit is een enorme mokerslag, we zijn enorm teleurgesteld. We hadden een fantastische bieding liggen, dus we hadden dit niet aan zien komen." Het OV-bedrijf heeft nog zes weken om bezwaar te maken tegen de beslissing om te kiezen voor Syntus. Connexxion wil eerst een toelichting op de beslissing van de gemeente, voor het bedrijf beslist of er bezwaar wordt gemaakt. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer