Clubs blijven sporten op kunstgras, politiek is bezorgd

Flevoland 7 oktober 2016
In het kunstgras zouden kankerverwekkende stoffen kunnen zitten
De wedstrijden van Flevolandse voetbalclubs gaan dit weekend gewoon door, ondanks verontrustende berichtgeving over kunstgras. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. De reuring die is ontstaan na een uitzending van tv-programma Zembla waarin wordt gesteld dat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in de kunstgrasvelden zijn gebruikt, blijft in Flevoland uit. De provinciale sportclubs verwachten geen gezondheidsrisico's en nemen dus geen maatregelen. 

Politiek maakt zich zorgen
De ChristenUnie in Lelystad, de PvdA in Dronten en Hart voor Urk op Urk hebben schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. De partijen willen van het college van burgemeester en wethouders weten hoeveel kunstgrasvelden er in hun gemeente zijn die gebruik maken van de korrels. Ook willen de partijen weten of de gemeente als eigenaar van de velden van plan is actie te ondernemen. 

Chemisch afval
Wetenschappers zeggen in Zembla onderzoek te willen doen naar de risico's van kunstgras voor sporters. De velden zijn soms bestrooid met korrels van vermalen banden om te voorkomen dat spelers schaafwonden krijgen. Maar banden zijn chemisch afval en bevatten stoffen die bij bepaalde concentraties kankerverwekkend zouden zijn. 

Verklaring KNVB
Sportclubs in Flevoland volgen de verklaring die de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond heeft gegeven naar aanleiding van de uitzending van Zembla. Daarin staat dat de rubberen korrels in de grasvelden moeten voldoen aan wettelijke normen. Volgens de voetbalbond verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geen gezondheidsrisico's. Verder geven de verenigingen aan dat ze weinig tot geen verontruste ouders aan de telefoon hebben gehad. 

Johan Cruyff Courts
De Johan Cruyff Courts, die in Lelystad, Almere en Dronten staan, hebben ook kunstgras. De Johan Cruyff Foundation laat weten dat in veel van de courts gebruik wordt gemaakt van de rubberen korrels. De stichting houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en heeft contact met de leveranciers en gemeenten. De Clarence Seedorf Playgrounds in Almere hebben geen kunstgras waar de korrels in worden gebruikt. 

Gesprek
Maandag vindt er een gesprek plaats tussen onder andere het RIVM, de KNVB, de Vereniging Sport en Gemeenten en fabrikanten van het kunstgras, waaronder Ceelen Sport Constructies uit Zeewolde. De sportverenigingen geven aan dat gesprek af te wachten.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer