'Almere doet deur op slot voor jeugdzorg'

ALMERE • Ma 10 oktober 2016 | 18:07 • Maandag 10 oktober 2016 | 18:07
"Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is te gek voor woorden." Dat zegt psychiater Michiel Bosman over het besluit van de gemeente Almere om de toegang tot de jeugdzorg te bemoeilijken.

Bosman biedt met zijn praktijk Dokter Bosman psychische hulp aan jongeren in Flevoland. Hij ontving een brief van de gemeente waarin staat dat Almere de toegang tot de jeugd-ggz en de residentiële zorg gaat beperken tot crisisgevallen. De vraag naar hulp blijkt groter dan er voor dit jaar nog budget is. Volgens Bosman staat in de brief op een mooie manier omschreven dat de deur op slot gaat voor de jeugdzorg. Volgens de arts is dat ongekend. "Dit is heel slecht nieuws voor honderden kinderen met psychische problemen".

Budget is gekort door Rijk
De gemeente bemoeilijkt de toegang tot jeugdzorg omdat het beschikbare geld voor dit jaar op is. Al in het begin van dit jaar bleek de 57,3 miljoen euro die Almere in 2016 van het Rijk krijgt niet voldoende te zijn. Daarom besloot de gemeente zelf 5 miljoen euro extra te besteden aan jeugdzorg, maar ook dat blijkt dus niet voldoende te zijn. 
Eerder dit jaar speelde een soortgelijk probleem in de gemeente Lelystad. Ook hier besloot de gemeente extra geld voor de jeugd-ggz uit te trekken. 

'Geen onverantwoorde wachtlijst'
Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft zijn bezorgdheid geuit over de brief van de gemeente. Van Rijn heeft Almere laten weten dat de bezuiniging wettelijk niet kan omdat de gemeente een zorgplicht heeft. "Linksom of rechtsom moeten kinderen geholpen worden. De gemeentelijke budgetten mogen daarbij geen maatstaf zijn," aldus Van Rijn.
De gemeente Almere laat in reactie weten dat de jeugd-ggz bereikbaar is en blijft voor jongeren die hulp nodig hebben. Volgens een woordvoerder vraagt Almere alleen aan de zorgverleners om de zorg te beperken tot de jeugdigen voor wie wachten onverantwoord is. Deze maatregel vervalt weer op 1 januari. "Sommige kinderen kunnen op een wachtlijst komen. De gemeente zal er voor waken dat een kind onverantwoord wacht," laat een woordvoerder van de gemeente weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel