Geen operaties meer in Dokter Jansencentrum

Emmeloord 26 oktober 2016
Patiënten moeten voortaan naar Lelystad
De MC Groep voert per direct geen operaties meer uit in het Dokter Jansencentrum in Emmeloord. Dat bevestigt het ziekenhuis in een verklaring. Wie nu geopereerd moet worden, moet naar het MC Zuiderzee in Lelystad reizen. Kleine poliklinische ingrepen worden nog wel in Emmeloord uitgevoerd. 

Grote investeringen nodig 
De laatste grote verbouwing van het operatiecomplex in het Dokter Jansencentrum stamt uit 2003. Volgens locatiedirecteur Marja Sleeuwenhoek zijn er in Emmeloord grote investeringen nodig.

Er vindt daarom nu een onderzoek plaats waarin wordt gekeken naar de bezetting, de infrastructuur, de regelgeving en toekomstige investeringen. De resultaten worden begin november verwacht. Vervolgens wordt een definitief besluit genomen over de toekomst van de OK in Emmeloord.

Kleine operaties
In het Dokter Jansencentrum werden alleen operaties uitgevoerd waarbij patiënten maximaal één dag in het ziekenhuis moeten verblijven. Het gaat dan onder meer om het trekken van kiezen, sterilisatie, het plaatsen van implantaten en neuscorrecties. 

Ingewikkeldere operaties waarbij patiënten in het ziekenhuis moeten overnachten, werden al in Lelystad gedaan. 

Overigens was dit de enige plek waar in Noordoostpolder nog geopereerd werd, want het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord heeft geen operatiekamer. 

Personeel
Het is nog niet duidelijk welke personele gevolgen het besluit heeft. Medewerkers worden geïnformeerd als de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn. 

Gemeente teleurgesteld
Wethouder Hennie Boogaards laat weten teleurgesteld te zijn dat de operaties naar Lelystad verhuizen. "Het is een stukje dienstverlening dat verdwijnt. Als gemeente kunnen we hier niets tegen doen. Het zijn afspraken die ziekenhuizen met de zorgverzekeraars maken." Boogaards zegt niet bang te zijn dat er nog meer zorgaanbod uit Emmeloord verdwijnt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer