Huurpijzen omlaag voor nieuwe bewoners

Lelystad 26 oktober 2016
Woningcorporatie Centrada wil bij ongeveer 10 procent van haar woningen in Lelystad de huur verlagen. Dit gebeurt alleen zodra de woningen een nieuwe huurder krijgen. Bestaande huren gaan dus niet omlaag. Centrada hoopt met de maatregel sociale huurwoningen betaalbaar te houden voor alle inwoners van de stad.

Het gaat om zo'n 800 twee- en driekamerappartementen. De huur gaat van gemiddeld 570 euro naar circa 460 euro per maand. 

In 2017 en 2018 gaat Centrada ook een aantal nieuwe woningen bouwen. Het gaat dan alleen om kleinschalige projecten omdat de gemeente heeft bepaald dat slechts 30 procent van de nieuwbouwprojecten sociale huurwoningen mogen zijn. 

Vraag naar huurwoningen neemt toe
De vraag naar betaalbare huurwoningen in Lelystad neemt op dit moment toe, onder meer door de komst van statushouders. Hierdoor dreigen de wachttijden langer te worden dan de afgesproken maximale twee jaar. 

Woningcorporaties Centrada en Harmonisch Wonen hebben nu afspraken gemaakt met de gemeente over de beschikbaarheid van genoeg en betaalbare huurwoningen in 2017. Voor het eerst hebben daarbij ook de huurdersorganisaties aan tafel gezeten. De plannen moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer