Meerderheid Almeerders wil vuurwerkverbod

Almere 27 oktober 2016
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren onder de 25 jaar gek zijn op vuurwerk.
Een meerderheid van de Almeerders wil Oud en Nieuw zonder eigen vuurwerk. Uit een enquête van de gemeente blijkt dat 63 procent van de ondervraagden een volledig vuurwerkvrije stad, een centrale vuurwerkshow of een verbod op knalvuurwerk wil. 

Onderzoek
GroenLinks had om het onderzoek gevraagd, omdat landelijk steeds meer mensen vragen om een vuurwerkverbod, zoals in Hilversum al het geval is. De gemeente stuurde een vragenlijst naar het Raadspanel en vroeg mensen op Facebook om de lijst in te vullen. Drieduizend Almeerders deden dat. 

Jongeren zijn er dol op
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren onder de 25 jaar gek zijn op vuurwerk. Zij willen dan ook dat de vuurwerkregels blijven zoals ze zijn. Voor deze groep hoort vuurwerk bij de jaarwisseling vanwege het feestelijke geknal en de gezelligheid die het geeft. Oudere Almeerders willen vooral gezelligheid op oudejaarsavond. Zelf vuurwerk afsteken is voor slechts 16 procent van hen belangrijk.

Overlast
Een kwart van de ondervraagden vindt dat de overlast veel heviger is geworden. Als grootschalig probleem in de stad worden vandalisme en overlast door vuurwerk het vaakst als reden genoemd. 

Vuurwerkshow
Het moet dus anders met Oud en Nieuw vinden de Almeerders. Maar over welke rol het vuurwerk moet gaan spelen, zijn de ondervraagden verdeeld. De meeste stemmen zijn er voor een algeheel verbod van consumentenvuurwerk, maar met een centrale vuurwerkshow. Daarna komt de optie van een totaal verbod gevolgd door een afsteekverbod in het centrum.

De gemeenteraad van Almere praat binnenkort over de uitkomsten van het onderzoek. Dan wordt duidelijk of de huidige regels voor vuurwerk gaan veranderen. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer