Weer financiële strop waterschap door fout GBLT

Flevoland 27 oktober 2016
Kantoor vergeet deel van de belastingen te innen
Waterschap Zuiderzeeland moet door fouten een financiële tegenvaller van 1 miljoen euro incasseren. De fouten zijn gemaakt door belastingkantoor GBLT, dat voor het waterschap de belastingen int.

Het kantoor is in 2013 vergeten om een deel van de waterschapsbelastingen te innen. Omdat de heffingen inmiddels zijn verjaard, kunnen die ook niet meer geïncasseerd worden. De achterstallige heffingen over 2014 en 2015 zijn inmiddels wel geïnd. De belastingopbrengst die het waterschap kon verwachten, waren door GBLT bovendien te hoog ingeschat. Waterschap Zuiderzeeland heeft nu 1 miljoen euro minder in kas vooraf was verwacht.  

Computersysteem krijgt de schuld
Het belastingkantoor erkent dat er de afgelopen jaren fouten zijn gemaakt. Volgens GBLT is dat onder meer te wijten aan een nieuw belastingsysteem en verandering van interne processen. 

Heemraad Camiel Maenhout van Waterschap Zuiderzeeland zegt dat de tegenvaller met de reserves van Zuiderzeeland kan worden opgevangen. Hij gaat er niet vanuit dat de heffingen voor inwoners worden verhoogd.  

GBLT al eerder in de fout
Het is niet de eerste keer dat GBLT fouten maakt. Vanaf 2012 constateert Waterschap Zuiderzeeland al problemen met het heffen en innen van de belastingen. Het waterschap heeft het belastingkantoor hier meerdere malen op aangesproken. Het bedrijf heeft verbeteringen beloofd, en blijft actief voor Waterschap Zuiderzeeland. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer