IGZ: zorginstellingen maakten fouten bij omgekomen Panday

Lelystad 30 oktober 2016
Dat concludeert de IGZ in een rapport
Zorginstellingen Triade en GGz Centraal hebben fouten gemaakt bij de opvang en verzorging van de omgekomen Armando Panday. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport naar aanleiding van de dood van de 33-jarige man, twee jaar geleden. Panday zat in Lelystad in een begeleid wonen-project van Triade en overleed nadat een begeleider hem fixeerde. Fixeren is het stevig vasthouden of vastbinden van iemand. 

Slechte samenwerking
Naast woonbegeleiding van Triade kreeg Panday psychische zorg van GGz Centraal. Beide partijen hebben niet goed met elkaar samengewerkt, zo concludeert de Inspectie. Daardoor ontbrak het aan een daadkrachtige gezamenlijke aanpak van zijn problemen. 

“De mensen die de zorg gaven, hadden niet de kennis om dit goed te doen. Zo wisten zij niet hoe ze moesten omgaan met agressie en zagen ze te laat wanneer de cliënt boos werd. Zo konden ze ruzies onvoldoende voorkomen”, zo is in het rapport te lezen. 

Maatregelen zijn nodig
Triade en GGz Centraal moeten van de Inspectie maatregelen nemen. Zo moet de samenwerking beter en moeten de zorgverleners bijgeschoold worden om met patiënten als Armando Panday te kunnen werken. Ook moet de werkwijze rond het melden van calamiteiten beter. 

Geen vervolging
Naar aanleiding van de dood van Panday in 2014 heeft ook het Openbaar Ministerie naar de zaak gekeken. Het OM besloot toen om de man die Panday fixeerde niet te vervolgen. Volgens justitie was er sprake van zelfverdediging en heeft de medewerker andere aanwezigen beschermd. Bovendien is niet met zekerheid vast te stellen dat de worsteling tot de dood van de bewoner heeft geleid.

Onder de aandacht brengen 
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het verhaal van Panday enigszins geanonimiseerd op haar website gepubliceerd. Dit om zo anderen in staat stellen te leren van de fouten.

Triade en GGz Centraal
In een reactie laat GGz Centraal weten dat "in nauwe samenwerking met Triade en IGZ de aanbevelingen uit het onderzoek zijn geïmplementeerd." Triade geeft aan verder geen opmerkingen te hebben bij het inspectierapport.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer