Wethouder Prins: oneerlijk dat wij zorgkosten moeten betalen

ZEEWOLDE • Do 10 november 2016 | 14:45 • Donderdag 10 november 2016 | 14:45
Het steekt wethouder Winnie Prins dat de gemeente Zeewolde 250.000 euro moet betalen voor de zorg voor vijf tienermoeders bij Zonnehoeve, die daar tijdelijk verblijven. Dat geld komt uit de reservepot voor de zorg van een miljoen euro, geld dat volgens de wethouder eigenlijk bedoeld is voor 'de eigen inwoners'. De gemeente stopt dan ook per 1 januari met het betalen van de opvang op de Zonnehoeve.

Andere gemeenten weigeren de rekening
De tienermoeders komen uit de gemeenten Zeist, Dordrecht en Noordoostpolder en zijn voor ongeveer een jaar in de voorziening geplaatst. De meeste gemeenten waar de jonge vrouwen vandaan komen, weigeren volgens Zeewolde de rekening te betalen. Zij verwijzen naar de regeling 'woonplaatsbeginsel'.

Woonplaatsbeginsel 
Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet regelt welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor de inzet van de zorg. In principe is dit de gemeente waar de ouder met gezag woont. Omdat de tienermoeders via een een uitspraak van de kinderrechter 24-uurszorg opgelegd hebben gekregen, hebben zij ook een gecertificeerde instelling als voogd aangewezen gekregen. Dan geldt dat de gemeente waar de zorg wordt geleverd de kosten moet betalen. In dit geval dus Zeewolde. 

Toch is het niet terecht, meent de wethouder
Volgens Prins is dit niet terecht. Het gaat hier om tienermoeders die maximaal een jaar in de gemeente verblijven. De kans is erg klein dat ze in Zeewolde blijven wonen. De rekening zou volgens haar dan ook moeten komen te liggen bij de oorspronkelijke gemeenten. 

Daarbij komt dat er geen afstemming met de gemeente heeft plaatsgevonden over de plaatsing van de tienermoeders in Zeewolde. Ook wordt er nu zorg verleend door zorgleverancier Pactum, een partij waarmee de gemeente geen contract heeft gesloten. Hierdoor is er geen zicht op de kwaliteit.

Laatste poging
In een ultieme poging de andere gemeenten ertoe te bewegen alsnog de zorgkosten op zich te nemen, gaat Zeewolde de colleges van burgemeester en wethouders een brief sturen. Prins: "ik hoop ze van het onrecht dat onze gemeente nu wordt aangedaan, te kunnen overtuigen." 

Met Noordoostpolder zijn er volgens een gemeentewoordvoerder van Zeewolde inmiddels vergevorderde gesprekken zijn om de kosten te delen. Noordoostpolder wil niet reageren.

Vereniging Nederlandse Gemeenten
De wethouder heeft de kwestie ook gemeld bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. "Het lijkt mij namelijk een heel gekke uitleg van de wet." 

Die laat weten dat het woonplaatsvereiste binnen de VNG onderwerp van gesprek is. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doet volgens de VNG nader onderzoek in welke situaties de huidige regeling niet praktisch is.

In de toekomst voorkomen
Omdat Zeewolde al een deel van de rekening aan Pactum had betaald en de andere gemeenten nu weigeren te betalen, ziet de gemeente zich nu genoodzaakt het hele bedrag over te maken. Om te voorkomen dat de gemeente weer in dit soort situaties moet opdraaien voor de kosten, wil de wethouder voortaan van tevoren goed uitgezocht hebben of Zeewolde verantwoordelijk is en of er een zorgcontract is. Zo niet, dan wordt er vanuit Zeewolde niet meer op voorhand al betaald en wordt de zorg dus geweigerd. "Heel erg lastig, want ons principe is om zorg gewoon te leveren, maar we hebben hier wel van geleerd", aldus Prins.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel