Zoektocht naar vogels met vogelgriep in Wolderwijd

Flevoland 10 november 2016
Rijkswaterstaat heeft donderdag met twee helikopters boven het Markermeer en het Wolderwijd gezocht naar dode vogels. In het water zijn eerder al dode vogels gevonden met vogelgriep, zo laat Rijkswaterstaat weten. Het is nog niet bekend of deze vogels de besmettelijke en dodelijke virusvariant H5N8 hadden.

Waterschap Zuiderzeeland heeft in de buurt van het Tulpeiland in Zeewolde woensdag meerdere dode eenden gevonden. Rijkswaterstaat, die verantwoordelijk is voor dit gebied, heeft de vogels donderdag opgeruimd. 

Dode zwaan
Rijkswaterstaat wilde donderdag met de helikoptervluchten inventariseren hoe groot de vogelsterfte is. Tijdens de zoektocht is bij Zeewolde één dode zwaan gevonden. Het is nog niet bekend wat de doodsoorzaak is.

Ophokplicht
De afgelopen tijd zijn zowel in Nederland als in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije dode vogels gevonden met vogelgriep van het type H5N8. Daarom stelde staatssecretaris Van Dam woensdag een ophokplicht in voor bedrijven die vogels houden. Op die manier wil Van Dam voorkomen dat bedrijven die vogels houden besmet raken. 

Wat te doen?
Staatssecretaris Van Dam raadt mensen aan om de kadavers van dode wilde watervogels niet aan te raken. Wie dode watervogels vindt, kan contact opnemen met de NVWA, 045-546 31 88.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer