Nieuws over zonnepark te voorbarig

Lelystad 16 november 2016
De aankondiging van bouwbedrijf BAM Bouw en Techniek dat zij samen met Businesspark Lelystad Airport naast de snelweg A6 een zonnepark gaat bouwen, is veel te voorbarig. Dat zeggen de gemeente, provincie en Omala. Het is lang niet zeker dat het park er kan komen.

Wat wil BAM?
BAM maakte gisteren in een persbericht bekend dat eind 2017 wordt begonnen met de aanleg van zonnepark Solarcity Lelystad met 115-duizend zonnepanelen. Hiermee kunnen 9000 huishoudens van stroom worden voorzien. Het park moet eind 2018 klaar zijn. De locatie is een stuk landbouwgrond naast de nieuwe weg vanaf de A6 naar Lelystad Airport.

Met wie doet BAM dit?
BAM heeft een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling en realisatie met Businesspark Lelystad Airport (BAL) bv. Hierachter zit Lelyhaeve uit Rosmalen, opgezet door ex-DSB-bankier Hans van Goor en Simon Terpstra. BAM zegt meer samen te werken met Lelyhaeve.
BAL heeft niets te maken met het Lelystad Airport Businesspark (LAB) van Omala, waarvan de provincie en de gemeenten Lelystad en Almere aandeelhouders zijn. Dit ontwikkelt de bedrijventerreinen rond Lelystad Airport. Op de plek waar het park is gepland komen voorlopig geen bedrijven, zegt de directeur van Omala.

Is het plan rond?
Volgens BAM-directeur Arno Uiterweerd heeft BAL de benodigde grond voor het zonnepark verworven van boeren. BAM en BAL steken samen 35 miljoen euro in het park. Particulieren kunnen straks zonnepanelen kopen. De omgevingsvergunning bij de gemeente moet nog worden aangevraagd, maar BAM verwacht geen probleem. Volgens Uiterweerd past een park met groene energie in het bestemmingsplan Larserknoop.

Wat zegt de gemeente?
De gemeente Lelystad zegt eerder door Lelyhaeve te zijn benaderd, maar geen concreet plan te hebben ontvangen. Voor een zonnepark zal het bestemmingsplan eerst moeten worden gewijzigd. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het plan zal op zijn merites worden beoordeeld. Daarnaast is er overleg nodig met de provincie. Volgens het Omgevingsplan van de provincie kunnen er niet zo maar overal zonneparken komen.

Wat zegt de provincie?
Een woordvoerder van de provincie bevestigt dat er toestemming nodig is van de provincie om op landbouwgrond een zonnepark neer te zetten. De provincie heeft dit tot nu toe bij wijze van uitzondering en als experiment alleen toegestaan aan de Vlotgrasweg bij Lelystad. Provinciale Staten willen niet dat er meer agrarische grond voor zonneparken wordt gebruikt. BAM zal een plan goed moeten onderbouwen.

Is de grond al in handen van Businesspark Lelystad Airport?
Volgens Omala heeft BAL alleen opties, maar een betrokken boer benadrukt dat hij de grond nog helemaal niet aan Businesspark Lelystad Airport heeft verkocht.  Ook staat er geen enkele handtekening. Hij is verrast dat BAM het nieuws zo stellig naar buiten heeft gebracht. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer