Kamervragen over dreigende sluiting koelcellen visafslag

Urk 16 november 2016
Over de mogelijke sluiting van drie van de vijf koelcellen van de visafslag op Urk heeft de VVD-fractie in de Tweede Kamer vragen gesteld aan de staatssecretaris van Economische Zaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dreigt de cellen te sluiten vanwege condensvorming. 

De NVWA constateerde in januari van dit jaar op drie visafslagen condensvorming in de koelcellen. Met condens is de kans op bacteriën groter. In IJmuiden en Den Helder zijn maatregelen getroffen maar op Urk werd vorige week bij een controle opnieuw condens aangetroffen. De visafslag moet snel maatregelen nemen anders dreigt de NVWA een dwangsom op te leggen. Als de problemen niet binnen een jaar zijn opgelost mogen de koelcellen niet meer gebruikt worden. 

In een artikel van Visserijnieuws geeft directeur van de afslag Teun Visser aan dat de condens niet schadelijk is en dat het praktisch niet mogelijk is om maatregelen te treffen voor een grote visafslag. De visafslag op Urk heeft sinds 2013 meerdere boetes van de NVWA gekregen en zoekt sindsdien naar een oplossing voor de condens, zegt Visser. De VVD vraagt nu aan de staatssecretaris of de huidige normen wel reëel zijn en wil dat er samen met de visafslag naar een oplossing wordt gezocht.  
© omroep flevolandsitemap | disclaimer