Aeres Hogeschool gekort door minister Bussemaker

Flevoland 18 november 2016
Hogeschool heeft prestatieafspraken niet gehaald
De Aeres Hogeschool, met vestigingen in Almere en Dronten, krijgt volgend jaar 100.000 euro minder van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De instelling heeft de zogenoemde 'prestatieafspraken' niet gehaald. In totaal worden zes hogescholen voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro gekort. 

Beloningssysteem
Het ministerie maakte in 2012 prestatieafspraken met universiteiten en hogescholen om ze niet alleen te belonen voor de hoeveelheid studenten die succesvol afstuderen, maar ook voor de kwaliteit die ze bieden. 

Rapport
Uit een rapport van een onderzoekscommissie blijkt dat Vilentum, zoals de school tijdens het onderzoek nog heette, vooral tekortschiet in het rendement. Dat houdt in dat studenten te lang over hun studie doen. Volgens de school komt dat omdat de studenten vaak al een baan hebben aan het eind van hun opleiding en hierdoor vertraging oplopen tijdens het afstuderen. 

Niet de hoogste korting 
Bussemaker legt niet de maximale strafkorting op. "Gezien de moeilijke opdracht waar alle hogescholen voor staan en de noodzaak dat ook deze zes hogescholen doorgaan op de door hen ingezette weg om het studiesucces te verhogen en gelijke kansen te bieden aan al hun studenten, zal ik hen de helft minder korten", aldus de minister. 

Imagoschade
Bastiaan Pellikaan, voorzitter van de raad van bestuur van Aeres, noemt de straf een 'bijzondere beslissing'. Hij baalt vooral van de imagoschade. "De ton korting kunnen we prima opvangen, dit is vooral heel erg vervelend voor onze medewerkers en studenten." Volgens Pellikaan is de studenttevredenheid in Dronten heel hoog en wordt de hogeschool gestraft voor iets juist goed nieuws is, namelijk dat studenten gemakkelijk een baan vinden.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer