Vliegroutes kregen maanden nauwelijks aandacht

Lelystad 30 november 2016
Vanaf 2019 pas
Vliegroute
Vliegroute
Het uitstellen van passagiersvluchten bij Lelystad Airport komt doordat Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) maanden lang nauwelijks aandacht heeft besteed aan de vliegroutes. Dat bevestigt een woordvoerder van de dienst. Het gebrek aan aandacht had te maken met een conflict over de arbeidsvoorwaarden en inkomens van luchtverkeersleiders. 

Wat is het probleem met de vliegroutes?
In december 2013 zijn de voorlopige routes van en naar Lelystad Airport gepresenteerd. De uitwerking zou in 2016 en 2017 volgen, zodat ze op 1 januari 2018 konden worden vastgesteld. De routes boven en vlakbij Flevoland tot 6000 voet (zo'n twee kilometer hoogte) staan bijna vast. Volgens de woordvoerder van LVNL moeten ze nu goed worden aangesloten op hogere vliegroutes. Die lopen door tot aan de landsgrenzen. De vliegtuigen kruisen daarbij civiele en militaire routes en stijgend en dalend verkeer naar andere luchthavens. Deze puzzel moet worden opgelost.

Waarom is het niet op tijd gelukt?
Luchtverkeersleiding Nederland en de vakbonden waren het lange tijd niet eens over hoeveel een luchtverkeersleider zou mogen verdienen. Onlangs is dat vastgesteld op maximaal 238.000 euro per jaar.  Door het geschil heeft LVNL minder verkeersleiders tot haar beschikking gehad, waardoor het maken van routes voor Lelystad Airport op een lager pitje kwam te staan. Het bestuur van LVNL heeft daarop in november 2015 besloten om de inzet voor dit project te bevriezen. Pas tegen de zomer wordt er weer aan de routes gewerkt, zo laat de woordvoerder weten.

Wat gaat er nu gebeuren?
Vorige week heeft de in juni aangetreden nieuwe directeur Michiel van Dorst aan staatssecretaris Dijksma laten weten dat er nog zo veel moet gebeuren, dat 1 april 2018 niet langer haalbaar is. In december komt hij met een uitgewerkte planning. Mogelijk valt het jaar uitstel korter uit. Dijksma heeft de Tweede Kamer woensdag toegezegd dat zij de nieuwe planning nog voor het kerstreces naar buiten brengt. 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer