Minister moet vergunning schaliegas opnieuw bekijken

Noordoostpolder 1 december 2016
Minister Kamp van Economische Zaken mocht niet zomaar de vergunning voor proefboringen naar schaliegas weigeren. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. De minister moet de zaak nog een keer bestuderen en met een nieuw besluit komen. 

De zaak was aangespannen door het Britse Cuadrilla. Dit bedrijf wil onder andere in de Noordoostpolder proefboren naar schaliegas. Cuadrilla had daarvoor een vergunning, maar die vergunning moest verlengd worden. En dat wilde de minister niet. Zijn besluit moet nu over, oordeelt de rechtbank. Volgens de Mijnbouwwet mag de minister de verlenging van de vergunning niet weigeren als er is voldaan aan alle voorwaarden. En dat heeft Cuadrilla gedaan volgens de rechtbank.

Proefboringen naar schaliegas stuitten op veel weerstand bij de bevolking en lokale politiek in Flevoland. Hierop besloot Minister Kamp vorig jaar tot 2020 geen schaliegasboringen toe te staan. Binnen zes weken wordt duidelijk of dit besluit stand houdt of dat hij toch de vergunning voor proefboren moet verlengen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer