Almere lukt het niet alle statushouders te huisvesten

Almere 11 december 2016
157 mensen wachten nog op een huis
Het is de Almeerse wethouder Tjeerd Herrema niet gelukt om alle statushouders in zijn stad te huisvesten. Het gaat om 157 mensen die nog wachten op een huis. Deze asielzoekers met een verblijfsstatus hebben recht op een woning nadat zij te horen hebben gekregen dat zij in Nederland mogen blijven. Van de ruim 680 mensen in 2016 zijn tot nu toe 530 statushouders wel gehuisvest. 

Toename urgente gevallen
In april zei Herrema dat alle statushouders eind 2016 een woning hebben. Dat is niet gelukt doordat de groep mensen die met voorrang een sociale huurwoning kan krijgen, is gegroeid. Hier vallen ook de statushouders onder. Dat betekent dat de beschikbare huizen over meer woningzoekenden moeten worden verdeeld.  

Volgend jaar probleem opgelost
De verwachting is dat 50 vergunninghouders nog dit jaar een huis krijgen. Volgens Herrema wordt de huisvesting van statushouders in 2017 een stuk makkelijker. Zo zouden er meer goedkope huizen beschikbaar komen. Bovendien is de verwachting dat er minder vluchtelingen naar Nederland komen dan dit jaar.Gemeente Lelystad is het wel gelukt
De gemeente Lelystad is het als eerste gemeente in Flevoland wel gelukt om dit jaar alle statushouders te huisvesten. In deze gemeente hebben 204 vergunninghouders een woning gekregen. De laatste zes krijgen binnenkort een huis aangeboden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer