'Vogelgriep kan tot april aanhouden'

FLEVOLAND • Ma 19 december 2016 | 8:28 • Maandag 19 december 2016 | 8:28
De vogelgriep-epidemie zou weleens tot in april kunnen duren. Dat zegt Jan Brok van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Het virus is dit jaar sterker dan andere jaren. Vanuit poep van wilde vogels is er ongeveer veertien dagen besmettingsgevaar. Wanneer de temperatuur hoger wordt of wanneer de zon feller schijnt, gaat het virus sneller kapot. In april is de zon sterk genoeg; daarom zal de vogelgriep waarschijnlijk nog tot april aanhouden, zo stelt Brok.  

Wilde vogels dragen het virus altijd met zich mee. Dit jaar is het virus extra sterk, "Het is nooit eerder voorgekomen dat vogels dood uit de lucht vielen", zegt Jan Brok. 

Tot nog toe kwam het eerste teken van een griepuitbraak altijd van pluimveebedrijven. Nu komt het uit de natuur en is er volgens Brok eigenlijk geen houden meer aan. Omdat wilde vogels overal heen kunnen vliegen, is het volgens de Bond van Pluimveehouders niet ondenkbaar dat ook in Flevoland nog nieuwe gevallen zullen opduiken.

Vrijdag werden in Kampen dode wilde eenden gevonden. Zaterdag werd bij een vleeseendenbedrijf in het naburige Kamperveen vogelgriep vastgesteld. De epidemie zal waarschijnlijk langer aanhouden dan die in 2014. Die was binnen vier weken beteugeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel