Opvang dak- en thuislozen uitgebreid

FLEVOLAND • Wo 21 december 2016 | 13:05 • Woensdag 21 december 2016 | 13:05
Het aantal opvangplaatsen voor dak- en thuislozen in Flevoland is uitgebreid. De zes gemeenten hebben gezamenlijk acht extra opvangplekken gerealiseerd bij IrisZorg in Lelystad. Ook komen er extra crisiswoningen voor gezinnen. De uitbreiding is nodig omdat de druk op de opvang de afgelopen jaren is toegenomen.

Tekort aan opvang
Uit cijfers tussen 2015 en 2016 blijkt dat in een jaar tijd bijna duizend mensen, die aanklopten voor onmiddellijke opvang, niet direct geholpen konden worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die te maken hebben met huisuitzetting, verslaving, huiselijk geweld, kindermishandeling of psychische problemen. Door het tekort aan opvangmogelijkheden worden Flevolanders nu opgevangen in bijvoorbeeld Friesland. Er zijn zeventig opvangplekken in Flevoland.

Bezuiniging op budget
De maatschappelijke opvang wordt regionaal geregeld en betaald. Er is na de overheveling van deze taken van het Rijk naar de gemeenten bezuinigd op het budget. De Flevolandse gemeenten betalen daarom nu extra bij om de maatschappelijke opvang in stand te kunnen houden. Voor Almere gaat het om 500.000 euro.

Sneller signaleren
De gemeenten proberen het aantal hulpvragers dat een beroep doet op maatschappelijke opvang fors naar beneden te brengen. Daarom zijn maatregelen genomen op het gebied van preventie, bijvoorbeeld door dreigende schulden sneller te signaleren en aan te pakken. Dit blijkt in de praktijk overigens nog niet het effect te hebben waarop wordt gehoopt, want de hulpvraag is toch toegenomen.
Ook op het gebied van nazorg komen er extra maatregelen. Als mensen na maximaal twaalf weken vertrekken uit de opvang worden ze begeleid om te voorkomen dat de situatie weer uit de hand loopt. Het aantal begeleiders wordt uitgebreid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel