Kerstboom: versnipperen of verbranden?

FLEVOLAND • Wo 4 januari 2017 | 20:20 • Woensdag 4 januari 2017 | 20:20
Nu oud en nieuw een paar dagen achter ons ligt wordt het ook tijd om de kerstboom het huis uit te doen. Maar waar laat je de afgedankte Nordmann of blauwspar? En wat gebeurt er met de boom als je hem wegbrengt naar de vuilstort? 

Vijf van de zes gemeenten laten ze verwerken tot snippers en gebruiken die vervolgens als biomassa. In Zeewolde worden de bomen al jaren in een groot vuur verbrand. 

Waarom is Zeewolde het buitenbeentje?
De kerstboomverbranding is inmiddels een traditie sinds de VVD er in 2010 mee is begonnen. De partij ziet het verbranden op het strand bij het Wolderwijd als één van de gelegenheden om de dorpsbewoners bij elkaar te krijgen. Volgens Heidi Broertjes van de VVD wordt de verbranding van zo'n tweeduizend bomen om die reden ook zeer door de meeste bewoners gewaardeerd. De verbranding is zaterdagmiddag om 16.30 uur.

Is verbranding dan niet schadelijk voor het milieu?
Volgens milieuorganisaties wel. Zij pleiten er al jaren voor stoppen met massale verbrandingen. De VVD Zeewolde stelt zich op het standpunt dat als verbranden echt schadelijk is en de normen te buiten gaat, de gemeente de vergunning voor het evenement zou kunnen weigeren.

Hoe zamelt Almere de bomen in?
In Almere worden de kerstbomen op zaterdag in acht stadsdelen opgehaald. Jongeren zijn al de hele week bezig om bomen te verzamelen. De gemeente hoopt dit jaar weer zo'n 8500 bomen in te zamelen. Per boom betaalt de gemeente 50 eurocent. Dat kost de gemeente dus ruim vierduizend euro, maar dat is volgens Ger Meijberg van de Stadsreiniging goedkoper dan ze later in het jaar overal uit het openbaar groen te moeten halen omdat ze daar zijn achtergelaten.

De Almeerse bomen worden aangeboden aan een verwerkingsbedrijf, dat er snippers van maakt. De snippers dienen als biomassa in energiecentrales.

Hoe zamelen andere Flevolandse gemeenten de bomen in?
In Noordoostpolder kunnen inwoners hun boom tot 14 januari gratis aanbieden bij de milieustraat. 

Op Urk konden bomen tot woensdagmiddag worden aangeboden bij het zwembad. Wie dat deed, kreeg een vrijkaartje voor het zwembad.

In Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant konden bomen maandag en dinsdag voor versnippering worden aangeboden. Ook hier betaalde de gemeente 50 eurocent per boom. 

De gemeente Lelystad zamelt zelf géén bomen in. Inwoners kunnen die in hun groencontainer stoppen of brengen naar het afvalstation aan de Zeeasterweg. Vanaf daar gaan de bomen naar Orgaworld voor verwerking.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel