VVD/SGP: Minder grote grazers in Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Vr 6 januari 2017 | 9:53 • Vrijdag 6 januari 2017 | 9:53
Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen moet teruggebracht worden. Dat voorstel doen de provinciale fracties van de VVD en de SGP vrijdagochtend. 

Nu lopen er tussen de 3000 en 4500 edelherten, konikpaarden en heckrunderen in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere. De politieke partijen noemen geen aantallen en zeggen ook niet hoe het aantal grote grazers teruggebracht moet worden. "We moeten niet op de stoel van de deskundigen gaan zitten", aldus de VVD en de SGP.  Een speciale commissie moet bepalen hoe het aantal dieren kan worden verminderd.

De politieke partijen zien de Oostvaardersplassen als een recreatiegebied en vogelnatuurreservaat, waar ook grote grazers rondlopen. "We willen af van het onnodig lijden van de grote grazers. Afgelopen winter zijn 1500 beesten afgeschoten en ongeveer 150 gecrepeerd. Daar willen we vanaf. Ook is het gebied enorm achteruit gegaan. Omdat er te weinig voedsel is, wordt alles kaalgevreten. De natuur kan zich daardoor niet goed herstellen", aldus Jan de Reus van de VVD.

De VVD en de SGP willen dat de nieuwe aanpak na de zomer duidelijk is. Het voorstel lijkt te kunnen rekenen op een meerderheid in Provinciale Staten. Binnenkort wordt er over de kwestie gediscussieerd. 

Tegenstanders
De Partij van de Arbeid, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben het initiatiefvoorstel niet ondertekend. De Partij voor de Dieren en GroenLinks gaan ervan uit dat het voorstel leidt tot het afschieten van gezonde dieren. "De VVD en SGP zijn partijen die voor de jacht zijn", aldus Leonie Vestering van de PvdD. "Maar dieren beschermen doe je niet door ze dood te maken."

Simon Miske van GroenLinks wijst erop dat het verminderen van de grote grazers juist negatieve gevolgen heeft voor de vogels. "De grote grazers houden het gebied open. Dat is goed voor de ganzen. En de ganzen eten weer het riet in het moerasgebied waardoor daar bijzondere vogels voorkomen."

Staatsbosbeheer wil nog niet reageren omdat de organisatie slechts het beleid uitvoert dat de politiek maakt.

[https://twitter.com/Maaike_vd_Bosch/status/817298650263158784]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel