Wooncoach helpt senioren bij het vinden van nieuwe woning

ALMERE • Vr 6 januari 2017 | 12:30 • Vrijdag 6 januari 2017 | 12:30
Heel wat senioren in Almere Haven wonen in een huis dat eigenlijk te groot is. Daarom hebben woningcorporaties De Alliantie en Ymere een speciale wooncoach in het leven geroepen. Deze helpt ouderen bij het vinden van een geschikte nieuwe woning of bij het aanpassen van de huidige woning. Daarbij wordt gekeken naar Almere Haven Centrum, de Hoven, de Werven en de Wierden (de Binnenring).

Cijfers
Uit cijfers blijkt dat bijna 600 huishoudens bestaande uit 65-plussers in de binnenring van Haven in een ongeschikte woning wonen. Zij hebben een inkomen onder de sociale huurgrens en wonen in een huis dat eigenlijk niet meer bij ze past.

Wooncoach
Diede Sterenborg is als wooncoach aan de slag gegaan. Zij heeft de afgelopen maanden ongeveer 60 gesprekken gevoerd met huurders.
De gesprekken vonden plaats nadat de woningcorporaties de woonwensen van de senioren hadden onderzocht in 2015. Daar deden 600 senioren in de Hoven, de Werven, de Wierden en Haven Centrum aan mee. Bijna 100 senioren gaven aan graag hulp te willen bij het vinden van een nieuwe woning.

In de eigen buurt wonen
Sterenborg helpt iedereen die wil verhuizen. Uitgangspunt is dat de senioren in hun eigen buurt blijven wonen. De kans dat dit in de buurt van het centrum van Haven kan, is in principe klein, maar door een speciale regeling hebben de ouderen voorrang. Ook werken de corporaties aan nieuwbouwplannen in de binnenring.

Wie in zijn eigen huis blijft wonen, wordt in contact gebracht met het wijkteam, zodat gekeken kan worden hoe het huidige huis aangepast kan worden.

Opties
Er zijn meerdere opties. Een van de voornaamste is 'van groot naar beter'. Daarbij ga je kleiner wonen met een passende huurprijs, zodat voor de nieuwere woning niet plotseling veel meer huur moet worden betaald.

Wat zijn de redenen om niet te verhuizen?
Uit het onderzoek kwam naar voren dat veel senioren uit de binnenring van Almere Haven niet graag verhuizen.

Redenen zijn:
- De huidige woning bevalt goed;
- De buurt bevalt goed;
- Het aanbod van huurwoningen is te duur.

Waarom wel?
Er is ook een duidelijke groep die wel graag wil verhuizen.

Deze ouderen

- willen kleiner wonen,
- kunnen de tuin niet onderhouden, of
- kunnen in de huidige woning niet oud worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel