Rechter: sterke indicatie dat Hotel NOP geen normaal hotel is

Bant 11 januari 2017
Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechter
De rechtbank heeft sterke aanwijzingen dat Hotel Noordoostpolder in Bant geen gewoon hotel is maar als 'Polenhotel' in strijd met het bestemmingsplan handelt. Dat blijkt uit een uitspraak van de bestuursrechter in Utrecht. Toch hoeft het hotel van de rechter niet dicht. 

De rechter oordeelde over de bezwaren van omwonenden. Die stellen dat Hotel Noordoostpolder door uitzendorganisatie Martho Flexwerk vooral wordt gebruikt om langdurig arbeidsmigranten onder te brengen. Dat is volgens de omwonenden in strijd met het bestemmingsplan. Zij vinden dat de gemeente moet handhaven en stapten daarom eind 2015 naar de rechter. De gemeente was het niet met de omwonenden eens.

Extra motivatie overtuigt rechter niet
In maart vorig jaar eiste de rechtbank dat de gemeente beter moest motiveren waarom er niet in strijd met het bestemmingsplan wordt gehandeld. De rechter is door die extra motivering niet overtuigd. Dat maar vier van de 22 kamers voor overige gasten worden vrijgehouden en de rest voor langdurige gasten is, doet de rechtbank vermoeden dat het niet gaat om een gewoon hotel. 

Dat passanten niet eenvoudig kunnen eten of drinken bij het hotel, maar vooraf maaltijden zouden moeten bestellen, vindt de rechter 'minder uitnodigend', maar het hotel heeft daarmee nog wel een horecafunctie. Dat oordeelt de rechter naar aanleiding van een toelichting van de uitbater, Martho Flexwerk.  

Gemeente krijgt twaalf weken
De gemeente Noordoostpolder moet van de rechter binnen twaalf weken een besluit nemen over de bezwaren van omwonenden. Beide partijen kunnen tegen de uitspraak in beroep gaan.

In een eerste reactie zegt de woordvoerder van de omwonenden blij te zijn dat de gemeente een nieuw besluit over hun bezwaren moet nemen. Wel is zij verrast over enkele details in de uitspraak.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer