Vogelgriep: geruimd eendenbedrijf stopt

BIDDINGHUIZEN • Di 17 januari 2017 | 19:51 • Dinsdag 17 januari 2017 | 19:51
Het eerste eendenbedrijf dat eind november in Biddinghuizen werd geruimd vanwege vogelgriep, keert daar niet terug. De eigenaar van het bedrijf Hendrikse & Roos heeft besloten helemaal te stoppen in Flevoland. De eigenaar heeft ook eendenstallen in Ermelo en Hierden. Naast de 10.000 eenden in Biddinghuizen werden de dieren die daar zaten preventief geruimd. In totaal werden 180.000 eenden van Hendrikse & Roos gedood. 

Te dicht bij het water
Monique Hendrikse zegt dat het risico in Biddinghuizen te groot is. "De stal staat veel te dichtbij het water waar de wilde vogels zitten. Het maakt ons bedrijf veel te kwetsbaar", zegt ze. De beslissing om niet opnieuw eendenkuikens te laten komen, is niet zomaar genomen. "Je gaat nadenken over hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen. In 2014 werd de stal in Biddinghuizen ook al eens preventief geruimd, maar dat ging maar om 10.000 eenden. Nu waren we in één klap alles kwijt. Het is het ons niet waard."

Ook weg uit Ermelo
Bij het bedrijf aan de Alikruikweg werd op 26 november vogelgriep aangetroffen. Het was het eerste pluimveebedrijf in Nederland waar de ziekte werd gevonden. Hendrikse & Roos stopt ook met het fokken van eenden in de Gelderse plaats Ermelo. "We gaan minder maar effectiever fokken", aldus Monique Hendrikse. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel