Raad van State: uitbreiding Airport kan doorgaan

LELYSTAD • Wo 18 januari 2017 | 10:17 • Woensdag 18 januari 2017 | 10:17
De uitbreiding van Lelystad Airport kan doorgaan, nu de Vogelbescherming een rechtszaak hierover heeft verloren. De Raad van State heeft bezwaren van de Vogelbescherming en twee omwonenden woensdag ongegrond verklaard.

De Vogelbescherming had bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan van de gemeente Lelystad. Daarin wordt de bouw van de terminal en de verlenging van de start- en landingsbaan van Lelystad Airport geregeld.

Kiekendief
De organisatie voerde in september op de zitting aan dat de gemeenteraad van Lelystad in het bestemmingsplan voor de uitbreiding van de luchthaven onvoldoende rekening heeft gehouden met de gevolgen voor vogelsoorten als de bruine en blauwe kiekendief. Zij zouden het grootste slachtoffer kunnen worden van de stijgende en dalende vliegtuigen. Ook de risico's van vogels voor het vliegverkeer zouden niet goed zijn ingeschat. De Vogelbescherming had daarom een nieuw onderzoek ingebracht.

De Raad van State stelt dat de gemeenteraad wel kon beschikken over voldoende onderzoeken naar de gevolgen voor vogelsoorten. Het risico van botsingen is volgens het rechtscollege niet uit te sluiten maar wel heel beperkt: veel vogels trekken en foerageren op voldoende afstand van de luchthaven. Dat geldt voor de randmeren, maar ook voor de Oostvaardersplassen.
De instandhouding van soorten als de kiekendief komt volgens de Raad niet in gevaar, omdat de provincie hiervoor eerder alternatieve gebieden heeft aangewezen.

Beroep omwonenden ook ongegrond
Ook de beroepen van twee omwonenden zijn door de Raad ongegrond verklaard. Eén omwonende had aangegeven dat hij zijn akkerbouwbedrijf vlak naast de luchthaven niet meer kon exploiteren, omdat hij baanverlichting op zijn grond krijgt. De ander was bang dat hij niet veilig kon wonen naast zijn windmolen, omdat vliegtuigen er laag over heen vliegen.

Dit waren de laatste bezwaren tegen de uitbreiding van het vliegveld. Er is nu geen beroep meer mogelijk.
 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel