Nieuwe onderwijscampus bij de Rietlanden

LELYSTAD • Wo 18 januari 2017 | 13:21 • Woensdag 18 januari 2017 | 13:21

De nieuwe campus voor het voortgezet onderwijs in Lelystad moet aan de zuidkant van de huidige scholengemeenschap De Rietlanden komen. Die plek heeft het Lelystadse college van burgemeester en wethouders aangewezen. Het gaat om een investering van 55,5 miljoen euro. Het is de bedoeling dat de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) daaraan 7,5 miljoen euro bijdraagt. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over het voorstel van het college van B en W.

Huidige gebouwen niet geschikt
Het dagelijks bestuur van de gemeente en de SVOL hebben in de afgelopen periode gekeken of het nieuwe onderwijsmodel in de drie bestaande scholengemeenschappen (De Rietlanden, SGL, Arcus) ingepast kon worden. Gebleken is dat huidige gebouwen niet geschikt zijn om de twee clusters, vmbo en havo/vwo, onder te brengen. Ook zijn de renovatiekosten en aanpassingen aan de verouderde panden bijna net zo duur als nieuwbouw.

Voordelen van nieuwbouw
Nieuwbouw heeft als voordeel dat er geen tijdelijke huisvesting nodig is. In de nieuwe panden wordt minder energie verbruikt en kan het onderwijs efficiënter worden ingericht. De campus moet een veilige leer- en werkomgeving worden, met goede mogelijkheden voor studenten om door te stromen naar andere opleidingsniveaus. Ook zijn de kosten van onderhoud en energie van nieuwbouw veel lager. De 2,5 ton die de SVOL hiermee jaarlijks bespaart wordt elk jaar als haar bijdrage in de nieuwbouw gestoken, met een maximum van 7,5 miljoen euro.

Locatie De Rietlanden
Samen met de SVOL heeft het college drie locaties onderzocht voor de nieuwe campus. De Rietlanden kwam daarbij duidelijk als beste alternatief uit de bus. Dit omdat er, naast het maatwerk van een nieuw onderkomen, ook voldoende ruimte beschikbaar is, uitstekende sportvoorzieningen reeds aanwezig zijn. Ook is de veiligheid met gescheiden verkeersstromen zoveel mogelijk gegarandeerd. Ook kan het onderwijs op de huidige locaties doorgaan totdat de nieuwbouw klaar is. Een architect gaat het ontwerp verder uitwerken. De nieuwbouw komt in elk geval uit twee gebouwen te bestaan, mogelijk meer.

Nieuwbouw 2020 klaar
De nieuwbouw is waarschijnlijk pas in 2020 klaar. Waar mogelijk wordt op de scholen al toegewerkt naar de nieuwe werkwijze met clusters. Binnen het vmbo is dit als eerste mogelijk. In het oorspronkelijke plan zouden de drie scholen vanaf augustus 2018 opgaan in de nieuwe organisatie, maar dat wordt dus later. De SVOL legt het voorstel nu voor aan de gemeenschappelijke medezeggeschapsraad.

Wat er met de bestaande panden bij De Rietlanden, de SGL en de Arcus gaat gebeuren, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel