Pannenkoekenrestaurant in Gambia maandag weer open

EMMELOORD • Za 21 januari 2017 | 12:10 • Zaterdag 21 januari 2017 | 12:10
Het pannenkoekenrestaurant van Emmeloorders Jolanda Feenstra en Theo Steenkamer in Kololi in Gambia gaat maandag weer open. Het restaurant sloot noodgedwongen de deuren in verband met de oplopende spanningen in het West-Afrikaanse land. 

De zittende president Yahya Jammeh verloor de verkiezingen, maar weigerde te vertrekken. Vrijdagnacht maakte hij bekend toch te gaan, na langdurige onderhandelingen met West-Afrikaanse bemiddelaars. Adama Barrow won de verkiezingen en werd eerder deze week in buurland Senegal beëdigd. 

Militairen stonden klaar om in te grijpen
De druk op Jammeh om op te stappen was hoog, zeker nadat soldaten van de regionale troepenmacht van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten Gambia waren binnengetrokken. Als gevolg van deze situatie waren veel toeristen geëvacueerd.

Grote spanning weg
Volgens Theo Steenbergen is de sfeer nu een stuk ontspannender, maar de ontlading komt pas als blijkt dat Jammeh echt is vertrokken. "Niemand weet op dit moment waar hij zit", zegt Steenbergen. Update 22-01, 00:40: Jammeh is volgens persbureau Reuters vertrokken naar Equatoriaal-Guinea in Centraal-Afrika.

Toeristen zijn van levensbelang
Het gaat waarschijnlijk nog anderhalve week duren voordat er weer vliegtuigen met toeristen landen, denkt de restauranthouder. Tot die tijd wil Steenbergen de zaak wel open hebben. Van de lokale bevolking verwacht hij niets: "Die hebben het geld om pannenkoeken te kopen veelal niet". Desondanks heeft hij veel vertrouwen in de toekomst. Veel toeristen willen graag met hem op de foto: "een pannenkoekenrestaurant diep in Afrika, je verwacht het niet hè?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel