Zorgen om toekomst uien-export

FLEVOLAND • Di 24 januari 2017 | 16:18 • Dinsdag 24 januari 2017 | 16:18
Uienhandelaar Waterman Onions uit Emmeloord maakt zich grote zorgen om de toekomst van de uien-export. Een middel dat uien langer houdbaar maakt, wordt mogelijk verboden door de Europese Commissie. Het gaat om MH (maleïne hydrazide), dat wordt gebruikt om het ontkiemen van uien te voorkomen. Het middel is onderwerp van discussie over een her-registratie in Europa. MH zou een risico vormen voor de drinkwaterwinning uit oppervlaktewater.

Volgens Waterman is MH noodzakelijk. Negentig procent van de geteelde uien in Nederland wordt geëxporteerd. De uien gaan in containers naar alle kanten van de wereld. Volgens Waterman gaan de uien door MH niet ontkiemen en blijft de kwaliteit goed.  

Koppositie uienmarkt
Een alternatief voor MH zou er niet zijn. De exporteur verwacht dat Nederland haar koppositie in de internationale uienmarkt verliest. ''Het is een grote aderlating voor de uiensector. Dit betekent dat we na januari geen uien naar alle werelddelen kunnen exporteren. Nederland verscheept ze naar 120 landen.''

Europese commissie
Het gebruik van het middel is nog toegestaan tot eind oktober. Een onderzoekscommissie bekijkt nog of het middel ook daarna nog gebruikt mag worden. Volgens de uiensector is voor een goed besluit meer tijd en onderzoek nodig. In maart moet duidelijk worden wat er nu gaat gebeuren. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel