Proef afval scheiden in Almere Haven

ALMERE • Vr 27 januari 2017 | 15:22 • Vrijdag 27 januari 2017 | 15:22
Inwoners van de wijk De Werven in Almere Haven moeten hun afval anders scheiden. De Almeerders kunnen in hun containers alleen nog gft-afval, plastic en papier kwijt. Restafval moet in een speciale ondergrondse afvalcontainer. Als deze proef goed werkt wordt het in de hele stad ingevoerd.

In 2020 moet landelijk het restafval teruggebracht zijn naar 100 kilo per persoon per jaar. De gemeente Almere heeft zelfs 50 kilo als doel gesteld. Om dat te realiseren is er een aantal proeven, zoals in De Werven. 

Ondergrondse afvalcontainers
De ondergrondse afvalcontainers zijn nog zonder pasje voor iedereen toegankelijk. Dat kan in de toekomst wel veranderen, zegt wethouder Frits Huis. "Dan krijgen mensen een pasje waarmee ze de container moeten openen en moet op gewicht betaald gaan worden. Dan is het wel nog voordeliger als je weinig restafval hebt en daarmee aantrekkelijker om goed te scheiden". 

Almeerders die zo slecht ter been zijn dat ze niet naar de ondergrondse containers kunnen lopen, kunnen dat volgens wethouder Frits Huis aangeven. Dan wordt het restafval opgehaald. Ook is de wethouder niet bang voor rotzooi naast de ondergrondse containers. "Als dat gebeurt en bewoners bellen dan halen we het echt snel op. Het kan misschien een halve dag duren maar langer niet."

Eind dit jaar resultaten
De proef wordt samen met andere pilots gemonitord om te kijken of het echt werkt. Eind dit jaar moeten de resultaten bekend zijn. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel