Kritische geluiden bij voorstanders Floriade

ALMERE • Vr 3 februari 2017 | 0:43 • Vrijdag 3 februari 2017 | 0:43
Kritische opmerkingen en tientallen vragen. Dat was donderdagavond het beeld op de Politieke Markt in Almere, waar opnieuw werd gesproken over de Floriade. En de kritiek kwam niet alleen van tegenstanders van de wereldtuinbouwtentoonstelling, die over 5 jaar moet worden gehouden. Ook de politieke partijen die het evenement wel zien zitten zijn er niet gerust op.  

Vastgelopen schip 
D66-fractievoorzitter Jan Lems vergeleek het project met een schip dat op het strand is vastgelopen. “Het is wachten op springtij, om het dan met een aantal flinke sleepboten weer vlot te trekken.” Camping Waterhout en Jachthaven Haddock noemde hij ‘ballast die overboord moet’. Nu is nog onduidelijk of de twee bedrijven verhuizen om plaats te maken voor de Floriade. 

Dat er hard aan het project getrokken moet worden is ook het geluid dat de VVD laat horen. “We zijn hier niet bij elkaar om alleen maar over het mooie weer te praten. 2017 is het jaar van de waarheid. Al moeten we wekelijks met de wethouder zitten, wij lopen niet weg voor moeilijke gesprekken.” zei fractievoorzitter Miranda Joziasse.

Een succesvolle Floriade is een evenement waar de stad ontzettend veel profijt van zal hebben volgens de VVD. Juist door bovenop de gang van zaken te zitten wil de partij er voor zorgen dat het succes ook bereikt wordt. 

Roeiboot
De ChristenUnie, een andere voorstander, krijgt steeds meer twijfels bij het project. Fractieassistent Marcel Benard maakte ook de vergelijking met een schip. “Als je met een roeiboot het kanaal over wilt steken, dat kun je heel moedig noemen. En je kan heel graag naar Engeland willen. Maar als die roeiboot niet op orde is, kun je het beter niet doen.”

Kritisch rapport 
Aanleiding voor de politieke discussie is een kritisch onderzoeksrapport. Daaruit bleek dat de gemeente Almere achter de feiten aan loopt en de realisatie van de Floriade nog niet soepel verloopt. 

Volgende week zullen wethouders Tjeerd Herrema en Mark Pol de vragen van de gemeenteraadsfracties beantwoorden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel