Artsen aangeklaagd voor mes in verkeerde heup

LELYSTAD • Vr 3 februari 2017 | 18:56 • Vrijdag 3 februari 2017 | 18:56
Twee specialisten van het MC Zuiderzee in Lelystad zijn aangeklaagd omdat ze bij een operatie een mes in de verkeerde heup zetten. Het gaat om een chirurg en een anesthesioloog die door de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn aangeklaagd bij het medisch tuchtcollege. De patiënt was een demente, bejaarde die in 2014 een prothese kreeg voor een gebroken heup.

De chirurg zette het mes aanvankelijk in de linkerheup, terwijl het om de rechterkant ging. De fout werd ontdekt, doordat de patiënt aangaf pijn te hebben, terwijl het operatiegebied verdoofd zou moeten zijn.

De inspectie verwijt de artsen dat zij geen, of geen correcte, time-out hebben genomen. Dat is een korte controleronde vlak voor de verdoving en vlak voor de ingreep zelf, om te checken of het de juiste patiënt is, en of aan de goede kant geopereerd wordt. Ze hebben daarmee de richtlijnen niet gevolgd.

De chirurg geeft toe een fout gemaakt te hebben. Hij betreurt dat zeer, heeft direct zelf openheid van zaken gegeven en doet er alles aan om te achterhalen waarom het mis is gegaan en hoe hij zo’n fout in de toekomst kan voorkomen. Het medisch tuchtcollege in Zwolle doet over zes weken uitspraak.  

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel