Nieuwe Bieb Almere werkt aan digitale toekomst

Almere 12 februari 2017
De Nieuwe Bibliotheek in Almere werkt aan een digitale toekomst. Een kleine groep pioniers verenigd in het Digital Lab doet allerlei experimenten om de toekomst van de bibliotheek vorm te geven.

De tijd dat de bibliotheek een plek was van stilte en stoffige boeken is voorbij, zegt Adham Laamroui van de Nieuwe Bibliotheek."De bieb is een plek geworden waar je elkaar ontmoet, waar je studeert en workshops of lezingen bezoekt. Het Digital Lab zoekt naar vormen en methoden om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij alles wat er in de Nieuwe Bibliotheek gebeurt".

"Met de nieuwe media kun je er toch bij zijn"
Volgens Laamroui organiseert de bibliotheek jaarlijks bijna 400 evenementen: "Het is niet doenlijk om alles te bezoeken maar met nieuwe media zoals YouTube of Snapchap kun je er toch bij zijn, voor én achter de schermen. Met het Digital Lab bouwen we een betere site, ontwikkelen we apps en zoeken we naar vormen om via nieuwe media de bibliotheek levendig en spannend te maken."

Eén van de experimenten van het lab loopt via Snapchat. Via een speciale Snapchat-bril kunnen vrijwilligers korte video's maken over alles wat er in de Nieuwe Bibliotheek plaatsvindt. In een ander experiment bloggen medewerkers en deskundigen over wat hen over een specifiek onderwerp bezighoudt.   

Boeken lenen neemt af
Het aantal mensen dat boeken leent in de bibliotheek, neemt gestaag af. in 2014 werden er nog 1.369.740 boeken uitgeleend. Een jaar later was dat gedaald tot 1.211.084 boeken.

Daar staat tegenover dat de e-reader flink in de lift zit. "Het aantal leden met een e-reader-abonnement is met 70 procent gestegen", zegt Laamroui. "Het aantal uitgeleende e-books is in 2016 verdubbeld."

De Nieuwe Bibliotheek in Almere loopt volgens Laamroui landelijk voorop: "We hebben kort achter elkaar een lasergame en een drone-race georganiseerd. Dat toont wel hoe belangrijk de bibliotheek het vindt om te vernieuwen."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer