Fabriek maakt groen gas voor 2500 huishoudens

Almere 13 februari 2017
Het gas waarop we koken en ons huis verwarmen, hoeft niet van diep onder de grond te komen. Bij Almere Buiten staat sinds kort een installatie die gas uit organisch materiaal haalt. De fabriek heeft de afgelopen tijd proefgedraaid en komt deze week volledig in bedrijf.

Directeur Frank de Bruijn spreekt van een grote milieuwinst 'omdat het gas uit biomassa komt en niet als fossiel gas in Slochteren wordt opgepompt.'

Vergistingsinstallatie
Centraal in de fabriek is een vergistingsinstallatie, die de biomassa in gas omzet. Het eindproduct wordt ter plaatse in het aardgasnet gepompt. De fabriek kan per jaar 3,7 miljoen kubieke meter organisch materiaal in gas omzetten. Daarmee kunnen 2.500 huishoudens duurzaam worden verwarmd.

Bietenpunten
Groen Gas Almere, zoals de fabriek heet, verwerkt onder meer bermgras en mest. Ook bietenpunten die in de suikerfabrieken overblijven, worden in gas omgezet. "Allemaal spullen die niet meer gebruikt worden maar die voor ons een meerwaarde hebben", zegt De Bruijn.

Dankzij het groene gas dat wordt geproduceerd, komt volgens het bedrijf jaarlijks 12.000 ton minder CO2 in de atmosfeer.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer