Almere dubt over lobby voor nieuw klimaatinstituut

Almere 12 februari 2017
Almere mengt zich mogelijk in de strijd voor de komst van een internationaal klimaatinstituut. Vorige week werd bekend dat in Nederland het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA) wordt gevestigd. 

Dit kenniscentrum moet landen, organisaties en bedrijven adviseren en helpen bij het uitvoeren van het klimaatakkoord en het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Wethouder Tjeerd Herrema laat nu serieus verkennen of het instituut naar Almere kan worden gehaald. 

Geschikte locatie
Het GCEA wordt opgericht door Japan, Nederland en de VN-milieuorganisatie UNEP. In welke plaats het terecht komt, is nog niet bekend. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu zoekt nu naar een geschikte locatie. Eind van dit jaar moet dat bekend worden.

Almere
Herrema ziet een kans voor Almere. Het instituut gaat zich bezig houden met grote vraagstukken als de stijging van de zeespiegel en de verdroging van landbouwgebieden als gevolg van temperatuurstijging. Onder meer deze vraagstukken staan ook centraal tijdens de Floriade die in 2022 wordt gehouden in Almere. Bovendien is de drooglegging van Flevoland een bewijs dat Nederlanders weten hoe je de strijd met het water kan winnen. 

Afspraak
Bovendien maakte Almere in 2010 afspraken met het Rijk over de voorwaarden waarop de stad verder kan groeien. Deze afspraken staan opgenomen in het Integraal Afspraken Kader (IAK). Hierin staat ook de opmerking dat het Rijk bij voorkeur naar Almere kijkt als er een nieuw Rijksgebouw wordt neergezet.

Het noorden
Mocht Almere het kenniscentrum binnen willen halen, dan zal het gemeentebestuur flink moeten lobbyen. Inmiddels hebben Breda en de drie noordelijke provincies zich al gemeld. Tijdens het eerste lijsttrekkersdebat  dat in Groningen werd gehouden, gaven de lijsttrekkers hun voorkeur voor het noorden aan. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer