Aantal muskusratten explosief toegenomen

Lelystad 14 februari 2017
Het aantal muskusratten in Lelystad is enorm toegenomen. Dat constateert het Waterschap Zuiderzeeland aan de hand van de schade aan oevers. De toename van de muskusratten komt niet als een verrassing, want in een deel van de stad wordt al drie jaar niet meer op de dieren gejaagd.

Landelijk onderzoek
De jarenlange stop op het vangen van muskusratten maakt deel uit van een landelijk onderzoek dat door de gezamenlijke waterschappen wordt uitgevoerd. Op sommige plekken in Nederland worden juist meer bestrijdingsuren ingezet, terwijl in Lelystad-West niet meer wordt gejaagd.
Tijdens de proef wordt in de gaten gehouden hoe het aantal muskusratten in een gebied zich ontwikkelt, waar ze naartoe gaan en hoeveel schade er aan oevers en tuinen ontstaat. Op deze manier kan volgens de waterschappen uiteindelijk een betere afweging worden gemaakt tussen het laten ontstaan van schade en het het verminderen van dierenleed. Veel mensen stelden vragen over diervriendelijkheid van de jacht op muskusratten. 

De muskusrattenvangers van het Waterschap Zuiderzeeland zijn in de afgelopen drie jaar wel gewoon doorgegaan met hun werk op dijken en kades die belangrijk zijn voor de waterveiligheid.

Oproep schadegevallen
Het waterschap roept mensen die schade hebben aan hun tuin op dit te melden. De schade van particulieren wordt vergoed en bovendien worden deze meldingen meegenomen in het onderzoek. 
Eind maart is het onderzoek voorbij. Andere waterschappen zullen dan het Waterschap Zuiderzeeland komen helpen om het grote aantal muskusratten in de buurt van Lelystad-West weer tot de gebruikelijke aantallen terug te brengen. De uitkomsten van de proef zijn volgend jaar bekend.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer