'Primark-personeel geïntimideerd door leiding'

Almere 21 februari 2017
Personeel van kledingketen Primark voelt zich geregeld gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door managers en camera's. Dat meldt vakbond FNV na een enquête onder ruim duizend medewerkers van het bedrijf in het hele land. Ook 82 personeelsleden van de vestiging in Almere hebben daarop gereageerd. 

De vakbond hield de enquête nadat medewerkers van het Primark-filiaal in Groningen begin februari hun onvrede over de situatie binnen het bedrijf naar buiten hadden gebracht.

'Schokkend'
FNV noemt de uitkomsten 'schokkend' en spreekt van een 'respectloze managementstijl' waaronder de werknemers gebukt gaan. De bond wil zo snel mogelijk met Primark in gesprek om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het bedrijf laat weten op die uitnodiging in te gaan. 

Te hoge werkdruk
Driekwart van de (ex-)werknemers klaagt over de te hoge werkdruk. De helft maakt ook zich zorgen over de privacy, omdat er in de winkels veel camera's hangen waarvan de beelden oneigenlijk gebruikt zouden worden door de leidinggevenden.

Ziekmeldingen
Helemaal bont maakt Primark het volgens de FNV als het gaat om ziekmeldingen. Het bedrijf overtreedt wet- en regelgeving. Zo wordt door leidinggevenden gevraagd naar de aard van de ziekte terwijl dat niet mag, wordt het loon vaak niet doorbetaald bij ziekte en gaat de leidinggevende regelmatig op de stoel van de Arbo-arts zitten. Twee derde van de (ex-)medewerkers stuitte op problemen bij een ziekmelding.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer