Hoe komt de Floriade eruit te zien?

Almere 1 maart 2017
Landschapsarchitect Niek Roozen toont de basis
Hoe gaat de Floriade in Almere er straks uitzien? Dat wordt donderdagmiddag duidelijk, want dan presenteert landschapsarchitect Niek Roozen uit Weesp het zogeheten groenplan. Daarin staat welke combinatie van planten, struiken en bomen er op de land- en tuinbouwtentoonstelling in 2022 worden getoond en daarna in de toekomstige woonwijk blijven staan.

Wie is Niek Roozen?
Roozen is sinds 1974 actief als landschapsarchitect. Hij liep een jaar eerder stage in Lelystad. In 1983 begon hij zijn eigen bureau Niek Roozen Landscape Architects. Hij heeft sinds 1982 aan elke Floriade een bijdrage geleverd en werd hoofdarchitect voor de Floriade Haarlemmermeer in 2002. Enkele maanden terug is hij gevraagd om het groenplan voor de Floriade Almere 2022 te maken. Sinds 1998 heeft hij talloze parken en landschapsprojecten uitgevoerd in China, waar hij in Shenyang een eigen kantoor heeft. 

Hoe ziet het plan voor de Floriade Almere er uit?
Roozen is uitgegaan van het rastervormige ontwerp dat landschapsarchitect Winy Maas en zijn Almeerse collega Christiaan Pfeiffer eerder voor het gebied hebben opgesteld. Daarin is het Floriadeterrein opgedeeld in blokken van 30 bij 50 meter. Roozen heeft hiervoor een zogeheten arboretum opgesteld, ofwel de verzameling van planten en bomen. Die worden op alfabetische rangorde per plantensoort gerangschikt. Zo ontstaat er een combinatie van lanen en paden met bomen of kleurige planten en struiken. Tijdens de Floriade staan hiertussen paviljoens, daarna wordt het een woonwijk.

Wat maakt het groenplan zo bijzonder?
In Almere wordt de groene stad gebouwd die Niek Roozen eerder als onderdeel voor de Floriade Haarlemmermeer 2002 heeft bedacht en die toen op kleine schaal is gebouwd. Dat maakt de Almeerse Floriade voor Roozen tot een hoogtepunt, omdat een concept nu echt wordt gerealiseerd.

Donderdag wordt het groenplan gepresenteerd: en dan?
Ondernemers in de groene sector worden in het KAF uitgenodigd om na de presentatie mee te doen aan de Floriade 2022. De telers en kwekers zullen uiteindelijk een deel van de planten en bomen moeten leveren, al worden op het Vogeleiland ook veel bestaande bomen in het ontwerp ingepast. De presentatie is dus de aftrap van de daadwerkelijke invulling van het Floriade-terrein.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer