College: 'mogelijkheden woningsplitsing versoepeld'

Lelystad 2 maart 2017
Om aan de toenemende vraag naar kleine, betaalbare en snel beschikbare woningruimte te voldoen, gaat het Lelystadse college van burgemeester en wethouders de mogelijkheden om woningen te splitsen versoepelen. Dat staat op de site van de gemeente.

Aantrekkelijker voor ondernemer en huurder
Volgens het college is het voor een ondernemer aantrekkelijker een woning te splitsen dan deze om te bouwen tot een kamerverhuurpand, waarvan er in de stad al ruim 200 zijn. Dit doordat bij splitsing een huurder niet voorzieningen als keuken, toilet en badkamer hoeft te delen. Ook kan een bewoner, als het inkomen hiervoor niet te hoog is, huurtoeslag aanvragen. Deze woonvorm is volgens het college geschikt voor kleine gezinnen, zoals een (gescheiden) ouder met kind.

Niet in beton gegoten
Het college zegt dat gesplitste woningen zich niet binnen 200 meter van elkaar mogen bevinden. Dat afstandscriterium geldt niet voor kamerverhuurpanden. In de praktijk kan het dus zijn dat een gesplitste woning in de directe omgeving en zelfs naast een kamerverhuurpand mag komen. De beleidsregel dat gesplitste woningen 200 meter uit elkaar moeten staan blijkt niet in beton gegoten. Bij een positief stedebouwkundig advies kan ook binnen deze afstand woningsplitsing plaatsvinden.

Geen overlast gemeld
In tegenstelling tot kamerverhuurpanden zijn er geen meldingen bekend van overlast rond gesplitste woningen, meldt het college. De bestuurders gaan ervan uit dat problemen, zoals te veel bewoners en te veel auto's, zich op een te kleine ruimte niet zullen voordoen.

Op 9 maart treedt de nieuwe versoepelde beleid om woningen te splitsen in werking.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer