Alders: vliegtuigen niet onder 1850 meter

Flevoland 7 maart 2017
Vliegverkeer naar Lelystad Airport zal boven midden-Overijssel niet lager vliegen dan 1850 meter. Dat bevestigt kabinetsadviseur Hans Alders in een brief aan de werkgroep Luchtruim Overijssel.

Alders reageert op de zorgen van de werkgroep en het comité Hoog Overijssel. Die zijn bang dat vliegtuigen onder de twee kilometer gaan vliegen en daarmee het stiltegebied bij het Vechtdal verstoren.

Zoals Alders afgelopen vrijdag ook in overleg met onder meer de provincie Overijssel heeft aangegeven, berusten de zorgen van de werkgroep op een misverstand. Zesduizend voet of 1850 meter is de ondergrens, die al in 2009 aan de Alderstafel is afgesproken en waaraan niet wordt getornd.

Tot 2032 geen problemen
Alleen in uitzonderlijke veiligheidssituaties vliegen toestellen rondjes in het wachtgebied boven het Vechtdal, maar dan nog steeds op zesduizend voet, zo stelt Alders. Voordat Lelystad Airport vanaf 2032 doorgroeit naar 45.000 vliegbewegingen zal eerst het luchtruim opnieuw moeten worden ingedeeld en doet zich het probleem niet voor.

Elf Overijsselse gemeenten hebben maandag in overleg aangedrongen op een hogere naderingsroute naar Lelystad. Zij sluiten juridische stappen niet uit. De werkgroep Luchtruim Overijssel zoekt uit of de gang naar de rechter zin heeft. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer