Boete voor pgb-fraude 3 miljoen omlaag

Lelystad 8 maart 2017
De voormalige eigenaresse van zorginstelling Ansa in Lelystad moet van het gerechtshof 1 ton terugbetalen aan de Staat. Dat is fors minder dan de 3,1 miljoen die de rechtbank eerder had opgelegd.

De 54-jarige Samantha P. stond aan het roer bij Ansa. De zorginstelling bood onderdak en zorg aan cliënten met een persoonsgebonden budget (PGB). De eigenaresse liet cliënten in vijf gevallen blanco formulieren ondertekenen, om de bedragen later zelf in te vullen. De instelling maakte veel winst, waarvan de vrouw huizen, auto's en sieraden kocht.

Aanvankelijk werd ze hiervoor flink bestraft met 2,5 jaar cel en een boete van 3,1 miljoen, maar de vrouw ging in hoger beroep. Bij het gerechtshof in Leeuwarden kantelde de zaak. Volgens het hof is er geen bewijs dat ze de boel heeft opgelicht. De gedeclareerde zorg is door het zorgkantoor namelijk gewoon verleend. Ook werd ze vrijgesproken van witwaspraktijken. Wel is ze schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte.

In juni vorig jaar werd de celstraf omgezet naar een taakstraf van 180 uur, mede omdat de zaak al zo lang duurt. Nu is ook de boete fors verlaagd. Het bedrag, 102.154 euro, is volgens het gerechtshof geld waar de oud-directrice geen recht op had.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer